CRS Parts 101: Pelapik Tali Keledar

Ini adalah bahagian pada kerusi keselamatan kanak-kanak (child restraint system, CRS) yang paling dikenali ibubapa kerana ia agak mudah dilihat dan dikenalpasti.

Pelapik tali keledar adalah alas pada tali keledar kanak-kanak. Ia melindungi leher kanak-kanak terutamanya bayi dari terkena tepi tali keledar yang agak kasar. Sesetengah pelapik tali keledar ini mempunyai permukaan bawah anti-gelincir yang dapat memberi cengkaman yang lebih baik semasa berlakunya perlanggaran.

Secara amnya, pelapik tali keledar bagi CRS piawaian UNECE adalah lebih besar dan tebal berbanding pelapik tali keledar CRS piawaian FMVSS. Ini kerana hampir semua CRS piawaian FMVSS menggunakan klip dada yang perlu diletakkan pada aras yang betul. Maka, pelapik tali keledarnya tidak boleh terlalu panjang kerana ia akan menolak klip dada ke bawah. Pelapik tali keledar CRS piawaian UNECE pula kebanyakannya direka tebal dan besar bagi menyerap impak ketika perlanggaran dan mengurangkan kecederaan.

Untuk memastikan ia berfungsi ketika perlanggaran sebagaimana ianya direka, pastikan anda membaca buku panduan CRS untuk mengetahui kedudukan pelapik tali keledar yang betul. Sebahagian pengeluar menguji CRS mereka dengan pelapik tali keledar yang terletak betul-betul di atas bahu anak. Segelintir pula menyatakan anda perlu menarik pelapik ini seberapa bawah yang boleh ke dada anak.

Kebanyakan pelapik tali keledar boleh ditanggalkan untuk dibasuh kerana ia mungkin menjadi salah satu bahagian paling kotor disebabkan ia terletak berdekatan dengan mulut anak. Namun, terdapat juga pelapik yang dijahit terus pada tali keledar kanak-kanak dan tidak boleh ditanggalkan.

PASTIKAN anda membaca manual kerusi keselamatan kanak-kanak sebelum cuba untuk membasuh mana-mana bahagian padanya.

Jika pelapik tali keledar perlu diganti kerana hilang atau rosak, pastikan anda menghubungi pengilang atau pengedar. Jangan gunakan aksesori pihak ketiga kerana anda tidak tahu bagaimana ia akan berinteraksi dengan kerusi keselamatan anak anda ketika perlanggaran.

To read this article in English, please click here.

One thought on “CRS Parts 101: Pelapik Tali Keledar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s